Tillgodoräknande, anstånd och dispens
Här hittar du information och blanketter om tillgodoräknande av studier, hur du skjuter upp din studiestart och dispens av behörighetskrav.
Tillgodoräknande av studier
Vill du ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier? Läs mer här om vad som gäller för dig.
Information om ansökan av tillgodoräknande
Om du tidigare läst kurser eller del av kurser med godkänt resultat som motsvarar något inom dina nuvarande studier, kan du ansöka om tillgodoräknande av de tidigare studierna.
Även annan utbildning samt yrkesverksamhet kan vara aktuella kunskaper som kan tillgodoräknas.
För att ansöka om tillgodoräknande måste du vara antagen till utbildning vid Marie Cederschiöld högskola.
Så ansöker du om tillgodoräknande
Gå till Ladok för studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att göra din ansökan.
Tänk på att
- Du måste bifoga nödvändiga dokument såsom kursplaner och kurslitteraturlistor aktuella för den termin du läste kursen, och resultatintyg/kursbevis på resultat som inte redan finns i Ladok.
- Du har 10 arbetsdagar på dig att komplettera en ansökan efter det att uppmaning om komplettering skickats till dig. Om du vill komplettera en redan inskickad ansökan kan du göra det i ärendet direkt i Ladok. Du kan komplettera ditt ärende med en bilaga eller meddelande till studiehandläggaren. Observera att kompletteringar inte ska läggas in som en ny ansökan i Ladok. Om du inte kompletterat inom 10 dagar, avslutas ditt ärende och du får ansöka på nytt.
- För att undvika avslag ska din ansökan vara komplett och samtliga efterfrågade bilagor ska vara inskickade.
- Ansökan om tillgodoräknande behandlas så snart som möjligt efter det att en fullständig ansökan har inkommit. Ambitionen är att handläggningstiden i normalfallet inte ska överskrida 30 arbetsdagar. Mer komplicerade ärenden kan ta längre tid. Vi rekommenderar därför dig att ansöka om tillgodoräknande av en kurs minst 30 dagar innan kursen börjar. Om du genomför kursen och får resultat på den innan beslut om tillgodoräknande är taget gäller betyget på kursen.
- När beslut om tillgodoräknande tagits får du besked via din ansökan i Ladok. Vi rekommenderar dig att följa undervisningen till dess att du fått beslutet!
- Om din ansökan om tillgodoräknande beviljas kan det påverka ditt studiemedel. Det är därför viktigt att du kontaktar CSN angående ändringarna.
- Du inte kan återkalla en ansökan om tillgodoräknande om ett positivt beslut om tillgodoräknande har fattats. Du har alltså inte rätt att gå kursen och examineras om du har fått beslut om att få den tillgodoräknad.
Överprövning av beslut
Student som får avslag på hela eller delar av ansökan om tillgodoräknande kan begära överprövning av beslutet. Begäran om överprövning ska ha inkommit till högskolan senast tre veckor efter att beslutet har fattats. Om begäran kommer in för sent kommer den att avvisas.
Mer information
Gå till Ladok för studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att göra din ansökan.
Anstånd med studiestart
Är du antagen till utbildning men behöver skjuta upp din studiestart? Se här för information om vad du kan göra.
Information om ansökan för anstånd med studiestart
Om du har blivit antagen på en utbildning men inte kan ta platsen i anspråk den termin som utbildningen startar har du möjlighet att få anstånd med studiestarten, det vill säga att du skjuter upp studiestarten.
Anstånd kan inte beviljas om studierna har påbörjats och du är registrerad i Ladok på kurs eller program. I detta fall ansöker du om studieuppehåll.
Dispens från behörighetskrav
Är du inte behörig till kommande termin? I särskilda fall kan du få dispens från behörighetsvillkoren.
Viktig information innan du ansöker
Programstudenter, ej sjuksköterskeprogrammet
Ansök via blankett nedan genom att trycka på den orangea knappen.
För sjuksköterskestudenter och specialistsjuksköterskestudenter
Läs detta innan du ansöker. , 109.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansök här om dispens. Ansökan öppen, 11 november till och med 6 december.
Kontakta oss
Behöver du stöd av en studiehandläggare? Här hittar du kontaktuppgifter till oss.
Information för studenter på Institutionen för socialt arbete
För att få tillgodoräkna sig delkurser vid institutionen för socialt arbete ska du ha läst kurser som motsvarar lärandemålen i den specifika delkurs du vill tillgodoräkna dig. Du behöver alltså granska den kursplan som är aktuell och jämföra denna med dina tidigare studiemeriter och de lärandemål du tidigare har examinerats på. Samtliga lärandemål måste vara uppfyllda för att tillgodoräknande ska beviljas. Ladda inte upp alla tidigare kurser du har högskolepoäng i utan bara sådana som du anser lärandemålen i den delkurs du vill tillgodoräkna.
När det gäller tillgodoräknande av VFU (SG5XXX) på socionomprogrammet ska de underlag du lämnar in visa att du uppfyller de särskilda kraven om minst två års heltidsanställning där du utfört arbetsuppgifter som socionomer i normalfallet utför och med kontinuerlig handledning. Du ska således inte lämna in intyg som gäller andra typer av anställningar såsom behandlingsassistent, stödpedagog, skötare, fritidsassistent eller liknande. Intyg om att du har genomgått kontinuerlig handledning ska helst lämnas av handledaren. Om det inte är möjligt ska intyg från tidigare chef lämnas in.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 december 2024