Studera utomlands
Är du intresserad av att uppleva nya kulturer, lära dig ett nytt språk och möta människor från hela världen? Som student vid Marie Cederschiöld högskola har du chans att både studera och göra praktik utomlands.
HUR GÖR JAG FÖR ATT STUDERA UTOMLANDS?
Som student på Marie Cederschiöld högskola kan du söka olika stipendier för att möjliggöra mobilitet under din utbildning. Detta kan göras genom Erasmus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Nordplus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Deadline för ansökan (Erasmus och Nordplus): 7 februari inför utbyten under höstterminen samt 6 september inför utbyten under vårterminen. OBS! nya deadlines
Ansökningsblankett internationella utbyten , 215.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Utlysning Minor Field Studies (MFS)
Att skriva uppsats i utvecklingsland - MFS
Generellt om Minor Field Studies (MFS)
Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som riktar sig till studenter på högskolans grund- och avancerad nivå som vill samla material till sitt examensarbete eller motsvarande i ett utvecklingsland. Stipendiet är 30 000 kr per student och är ett bidrag till att en fältstudie kan genomföras. MFS finansieras av Sida och programkontoret ligger vid Stockholms universitet. Varje lärosäte söker stipendier för att kunna förmedla till studenter. Här kan du läsa mer om MFS: Minor Field Studies - fältstudier utomlands - Stockholms universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som är sjuksköterskestudent åker under termin 5, kurs VKGK13 Självständigt arbete, för att samla data (en empirisk studie) samt för att sammanställa och skriva uppsatsen under handledning från lärare på högskolan. Socionomstudenterna reser ut under termin 6, SOC 6 för sitt examensarbete (c-uppsats).
Giltiga länder för MFS-studier hittar du här (gråmarkerade länder är ej valbara): Länder och regioner | Openaid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Titta även på UD:s reserekommendationer: UD:s reseinformation - Regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Självständiga arbetet ska relatera något av de 17 globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030, samt till de sju prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete. Läs mer här: bistand-for-en-ny-era---frihet-egenmakt-och-hallbar-tillvaxt-broschyr.pdf (regeringen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansökan:
Vi har fått fyra stipendier att dela ut till studenter som skriver sitt självständiga arbete under vårterminen 2025. De fördelas som följande: två stycken kommer att delas ut till sjuksköterskestudenter och två går till socionomstudenter.
Ansökningsblanketten hittar du här. , 215.1 kB. Ansökningsperioden slutar den 9 oktober.
Beslut om beviljat stipendium delges inom två veckor efter sista ansökningsdag.
Bedömning av ansökan görs utifrån samma kriterier som för övriga stipendier inom internationalisering (studieresultat, motivation). Dessutom är det en fördel om man har kontakter som möjliggör/underlättar för tillgång till exempelvis informanter eller strategier för hur man ska kunna genomföra sin datainsamling. Preliminära tankar kan presenteras i ansökan för att sedan diskuteras vidare med internationell koordinator och i ett senare skede med utsedd handledare.
Tidpunkt för resan
Utresa sker i början av vårterminen 2025. Enligt MFS regelverk måste studenterna vara i landet där datainsamlingen sker minst 8 veckor. Hemkomsten sker så att man är tillbaka inför nästa kurs, men dock allra senast den 30 april 2025.
Handledning under uppsatsskrivandet
Handledning sker av utsedd lärare på institutionen, via Teams, mail eller annat kommunikationsverktyg. Antalet handledningstillfällen bestäms av varje institution.
Intresserad? Frågor? Kontakta studiehandhandläggarna Jonna Cannelin och Jenny Wiklund international@mchs.se
Kontakta oss
Har du frågor om att studera utomlands? Du når oss på mejl: international@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 september 2024