Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Specialistutbildningar

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning distriktssköterska

Verksamhetsförlagd utbildning är på heltid under fem veckor (32 timmar/vecka). Den första VFU-perioden sker i termin 1 och den andra i termin 3. Kurserna med verksamhetsförlagd utbildning sker i verksamheter inom Region Stockholm. Det finns möjlighet för dig som bor i en annan region att ordna och beställa egen VFU-placering i din hemort.

Programmets huvudområde är vårdvetenskap. Du får även fördjupade kunskaper inom stödämnena medicinsk vetenskap, samhälls- och beteendevetenskap samt i vårt profilområde vårdetik- och livsåskådningsvetenskap. Det ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med fokus på barn och ungdomar, samt på vuxna och äldre. Undervisningen är utformad för att stimulera utveckling av kompetenser som krävs för den framtida yrkesutövningen som distriktssköterska inom primärvårdens kontext.

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning psykiatrisk vård

Verksamhetsförlagd utbildning är på heltid under fem veckor (32 timmar/vecka) i termin 3, kurs 6. Kursen verksamhetsintegrerat lärande sker i verksamheter inom Region Stockholm. Det finns möjlighet för dig som bor i en annan region att ordna och beställa egen VFU-placering i din hemort.

Genom teoretiska studier och verksamhetsförlagd utbildning kommer du bland annat lära dig att integrera kunskap samt analysera, bedöma och hantera olika komplexa psykiatriska vårdbehov och att hantera vårdetiska situationer i mötet med patienter, anhöriga och medarbetare. Detta ger dig kompetensen att möta de utmaningar som en specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård kan ställas inför.

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning palliativ vård

Verksamhetsintegrerat lärande, inklusive verksamhetsförlagd utbildning, ingår i utbildningsprogrammet. VFU omfattande 4 dagar i kurs 3 och 4 dagar i kurs 6, ingår som obligatoriskt moment i utbildningen. VFU kan behöva göras som heltidsstudier, det vill säga 4 dagar i samma vecka (motsvarande 32 timmar).

Kurserna med VFU sker i verksamheter inom Region Stockholm. Det finns möjlighet för dig som bor i en annan region att ordna och beställa egen VFU-placering i din hemort.

 

Inför din VFU-placering

eTjänstekort behöver du som student före den första VFU-placeringen beställa och hämta ut.

Innan eTjänstekort kan hämtas ut måste JoBSH utbildning genomföras. Utan eTjänstekort har du som student inte tillträde till VFU.

eTjänstekortet används till bl.a. inloggning i datorer, journalsystem och inpassering. Om du som student redan har ett eTjänstekort utfärdat av Region Stockholm behöver du inte ordna med ett nytt kort.

Här kan du läsa mer om eTjänstekort för dig som student: Vårdgivarguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor om eTjänstekort kontakta etjanstekort@mchs.se

Vid fördelning av VFU platser beaktas samtliga studentens resvägar i möjligaste mån i relation till de platser högskolan har avtal med aktuell period.

Om du som student har särskilda skäl kan du ansöka om förtur inför en VFU-placering. Särskilda skäl kan till exempel vara medicinska, att du är ensamstående vårdnadshavare eller att du exempelvis har ett förtroendeuppdrag för studentkåren. Vid sådana omständigheter kan vi exempelvis ta hänsyn till din resväg och period för VFU. Att vara förälder, att ha delad vårdnad eller en partner som arbetar oregelbundna tider eller på annan ort är inte ett särskilt skäl som kan bevilja förtur.

Ansökan ska göras inför varje VFU-period, terminen innan VFU kurs genomförs. Skriv noga vad du ansöker om. Du måste bifoga intyg som styrker dina särkilda skäl. Förtur ges bara i mån av plats. Ansökan om förtur sker via blankett, senast 1 november för vårterminen och 1 maj för höstterminen. Här hittar du blanketten. , 121.1 kB.

JoBSH är en grundläggande webbutbildning i journalhantering, bemötande, sekretess och hygien.

Kursen riktar sig till samtliga studenter som ska genomföra VFU under sin utbildning. JoBSH är obligaotrisk för samtliga studenter och behöver genomföras för att kunna tillhandahålla ett eTjänstekort.

Här kan du läsa mer om JoBSH utbildningen och genomförande av kursen: JoBSH , 963.4 kB.

  • Du behöver hämta ut ditt eTjänstekort senast 3 månader efter godkänt resultat.
  • eTjänstekorts beställningen genomförs direkt efter utförd JoBSH utbildning och ligger kvar i 3 månader, därefter markuleras ditt eTjänstekort.

Länk till JoBSH: Lärtorget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor om JoBSH utbildning mejla: eTjanstekort@mchs.se

För att förhindra smittspridning vid vårdtagarnära arbete ska du som student vid VFU visa upp ett hälsointyg som utfärdas av Studenthälsan. Här hittar du mer information om hur du går tillväga för att få ett hälsointyg, svar på vanliga frågor och en översikt över de frågor som ingår.

Studenthälsan- Hälsodeklation Länk till annan webbplats.

Före VFU erbjuds du vaccinationer mot olika smittor som du kan utsättas för. Aktuella vaccinationer erbjuds enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens direktiv. Studenthälsan ansvarar för råd och information om vaccinationer.

Vägledning för vaccination av personal inom vård och omsorg Länk till annan webbplats.

Information om vaccinationer: Studenthälsan- vaccinationer Länk till annan webbplats.

Riktlinjer kring vaccinationsskydd, vårdgivarguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret kan begäras inför vissa VFU/VIL-placeringar. Detta gäller både för studenter inom grundprogrammet för sjuksköterska samt alla specialistprogram inom institutionen för vårdvetenskap.

Verksamheter som kräver utdrag har möjlighet att avstänga student från VFU-enhet. Detsamma gäller om utdrag inte kan uppvisas. Vid frågor om utdrag hos belastningsregistret och VFU kontakta VFUsamordnare.ivv@mchs.se. Handläggningstiden hos polisen för detta är upp till 2 veckor. Information hur du går till väga finns här: Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Under din VFU-placering

Om du under VFU råkar ut för en arbets- eller stickskada följ länk nedan för rutinbeskrivning:

Rutin vid arbets- eller stickskada , 79.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du under VFU upplever kränkande särbehandling eller trakasserier kontakta snarast kursledare och/eller studierektor.

Information till studerande om kränkande särbehandling eller trakasserier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 november 2024